grupe proizvoda
 
 
 
nije dobavljivo
 
 
 
 
 
TomTom ONE XL T
 
TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
title
description
veličina ekrana
dimenzije
masa
memorija ukupna/raspoloživa
utor za memorijsku karticu
OS
softver
baterija
priključak za vanjsku antenu
bluetooth
procesor
ostalo
 
Izvrsna navigacija sa mnoštvom mogućnosti koju bi si trebao priuštiti svaki zahtjevniji ljubitelj ''gadgeta'' koji putuje u zemlje zapadne Europe.
 
 
Tom Tom kao jedna od najpopularnijih svjetskih (ako ne i najpopularnija) navigacija pojavila se na hrvatskom tržištu službeno tijekom 2008. godine, iako ju je bilo moguće kupiti i ranijih godina kod raznih manjih maloprodaja, naravno s puno manjom paletom Tom Tom proizvoda. Loš tržišni udio može se prippisati slabijoj digitalnoj karti koju za Tom Tom izrađuje Tele Atlas koji je ujedno u vlasništvu Tom Tom-a. Ta izmjena vlasničke strukture u Tele Atlas-u se dogodila tijekom 2007. godine što za posljedicu ima inzistiranje na vlastitim digitalnim kartama, pa tako i na inzistiranju na digitalnoj karti Hrvatske koja je u razvojnoj fazi, i ne može se smatrati proizvodom koji trenutno može kvalitetno konkurirati ostalim renomiranim brandovima koji se mogu naći na tržištu.

Cijena ove auto navigacije se kreće cca od 1950,00 do 2550,00 (cijene izvučene s interneta) zavisno za koju ste se trgovinu odlučili, zbog čega je možemo svrstati u kategoriju srednjeg cjenovnog ranga.

Tom Tom One XL T navigacija stiže u pakiranju sa stalkom za vjetrobransko staklo, USB auto punjačom, usb kabelom, instalaijskim CD-om Tom Tom HOME, RDS-TMC prijemnikom i uputama pisanim na hrvatskom jeziku.
 
Sama navigacija je kvalitetne završne obrade bez suvišnih detalja na kućištu. Tako s gornje strane nalazimo dugme za pokretanje dok su s doljnje strane smješteni utor za SD karticu, mini USB konektor, dugme za reset uređaja te konektor za TMC prijemnik. Sa stražnje strane se nalazi konektor za vanjsku antenu.

Stalak oduševljava svojom jednostavnošću, kao i jednostavnošću uporabe iako se ne može pohvaliti da svoj posao odrađuje na najvišoj razini. Naime vibracije uzrokovane vožnjom se prenose na samu navigaciju više nego što bi trebalo. Posljedica je teško čitljiv sitniji tekst prilikom upotrebe uređaja.
Kabel auto punjača je solidne dužine i kvalitete, te vjerujem da je u mogućnosti zadovoljiti sve zahtjeve koje bi krajnji korisnik mogao imati.

Nakon uključivanja navigacije i početnog inicijalnog startanja od 30 sekundi, vrijeme proteklo do ttff-a je bilo dvije minute. Kad se signal jednom uhvati navigacija ga zna pratiti i u zatvorenom prostoru, što ukazuje na vrlo dobar prijem integrirane antene i QuickGPSfix koji vrlo dobro odrađuju svoj posao.
U ?toplom? startu uređaj odmah nakon par sekundi pokreće navigacijski SW koji, dok se smjestite u automobilu, fixira signal GPS-a. Cijela procedura traje desetak sekundi što je za pohvalu.
 
Sama aplikacija je vrlo bogata opcijama i krajnji korisnik ima na raspolaganju mnoštvo mogućnosti, te ne postoji zahtjev koji neće moći prilagoditi svojim željama. Izbornik se sastoji iz dva glavna dijela: Main Menu - 3 stranice po 5 ikona i Change Preferences - 7 stranica po 5 ikona. Ikone unutar izbornika su dovoljno velike za podešavanje opcija dodirom prsta, a zamjerku upućujem na veličinu ikona koje su prisutne kad se na displayu pojavi karta i uređaj počne s navođenjem. Kao veliki nedostatak smatram da nije već predinstaliran izbornik na hrvatskom jeziku, a nadam se da je Tom Tom predvidio takvu mogućnost za skidanje na svojim matičnim stranicama. Predinstalirani jezici koje možete birati za izbornik su: Engleski, Španjolski, Francuski, Talijanski, Latvijski, Mađarski, Nizozemski, Poljski, Švedski, Turski, Suomi...
Prilikom navigiranja na displayu je vidljiva digitalna karta koja je uvijek u maksimalnom zumu i vrlo je ugodna za praćenje, što se ne bi moglo reći za tekst kojim su popraćene informacije vezane uz trenutno putovanje koji je presitan da bi ga vozač bez problema našao u sekundi prilikom vožnje i da mu se pogled ne zadržava više nego li je to zaista potrebno na displayu navigacije. Kao alternativa čitljivosti Vam preostaje da uklonite neke od informacija koje su prikazane pa da se poboljša razlučivost prikazanih podataka.

U izborniku se nude različite stvari koje nemaju direktnu vezu sa navigiranjem i služe u svrhu pomoći ili zabave. Jedna od tih opcija je Help me! koji u svojim podizbornicima ima Telefon za pomoć gdje se može nakon uparivanja s bluetoothom pozvati 112 sa ispisom točne lokacije gdje se trenutno nalazite. Po istom principu možete pozvati policiju, doktora, bolnicu, servis, veterinara itd., pod uvijetom da su već unešeni telefonski brojevi. Također imate uputstvo za prvu pomoć popraćeno slikama koje iako na engleskom (i na nekim drugim europskim jezicima) jeziku može poslužiti svrsi. Ukoliko vam bude dosadno imate slike i manji tekst sa osnovnim servisnim informacijama za dvadesetak europskih i svjetskih država. Poželite li prošetati imate na rasplaganju par opcija koje su prilagođene upravo takvom korišenju navigacije.
Softver 
Osim standardnih opcija (Navigiranje do, POI, Favoriti, Safety Cameras...), neke od dodatnih mogućnosti koje ćemo spomenuti su;

? Tom Tom Buddies - ukoliko dodate podatke o vašem prijatelju koji također ima Tom Tom navigaciju, možete vidjeti njegovu lokaciju na karti u trenutku dok koristi svoju navigaciju
? Map Corrections - koji služi za korigiranje instalirane karte i mogućnost da te korekcije podijelite s drugim vlasnicima Tom Tom navigacija (Tom Tom Map Share)
? Tom Tom Weather - opcija kojom možete nakon uparivanjm s mobitelom dobiti informacije o vremenu za nekoliko dana unaprijed na željenoj lokaciji
? Download QuickGpsFix - opcija kojom možete skinuti nakon spajanja na server almanah aktualnih pozicije GPS satelita za trenutni ttff
? Prepare route - mogućnost planiranja rute sa točkama zaustavljanja unaprijed i njezine pohrane u uređaj
? Tom Tom Traffic - mogućnost dobijanja informacija o prometu preko Tom Tomovog centra
? Status bar preferences - sami odlučite koje će vam se informacije prikazivati na displayu prilikom navigiranja
? Change map colors - odaberite jednu od četri ponuđene boje koje se prikazuju na digitalnoj karti
? Change voice - odaberite jedan od ponuđenih glasova koje možete skinuti sa Tom Tomovog servera za navođenje na engleskom jeziku kao: Dr. Evil (Austin Powers), Arnie (Terminator), Austin (Austin Powers), Clint Eastwood, Dart Vader (Star Wars), Homer Simpson, Yoda (Star Wars), Robot, John Cleese, Nasa ...
? Operated left-handed - izbornik prilagođen ljevacima
? Set owner - podešavanje osnovnih podataka korisnika i postavljanje passworda koji će navigaciju učiniti beskorisnom u slučaju krađe ili gubitka
? Tom Tom PLUS račun - ukoliko postoji više korisnika jedne navigacije postoji mogućnost dodavanja više korisničkih računa koje pamte postavke svakog korisnika.

Zaključak nakon detaljnijeg pregleda izbornika je da se prilikom izrade SW-a za ovu navigaciju vodilo računa o svemu što treba krajnjem korisniku i konstatacija da je vrlo omiljena u svijetu nije isprazna jer nudi zaista mnogo više nego konkurencija.
Karta 
Sada par riječi o digitalnoj karti Hrvatske koju izrađuje TeleAtlas. Nakon što krenete na put koristeći svoju Tom Tom navigaciju iznenadit ćete se koliko nepravilnosti ima koje je nemoguće odmah uočiti. Iako je zastupnik reklamira kao detaljnu, ona se još ne može tako nazvati, a kao dokaz mogu poslužiti informacije sa TeleAtlasove internetske stranice koje kažu da su pokriveni samo veći gradovi do brojeva kuća. Detaljnost karte u tom segmentu iznosi 32% što ipak nije dovoljno da vas pouzdano odvede po principu od vrata do vrata. Ukoliko pokušate već na dvadesetak kilometara od Zagreba u Zaprešiću pronaći neki kućni broj, vaše traženje neće biti uspješno. O detaljnosti karte također govori informacija da na manje od deset kilometara udaljenosti od centra Rijeke u predgrađu po imenu Kostrena uopće nema dijela Paveki kao niti jedne pripadajuće ulice tog naselja. To naselje zadnjih deset godina nije mijenjalo svoju veličinu kao i imena svojih ulica, a to naselje složit ćete se sa mnom ipak pripada ''većim gradovima u Hrvatskoj''.
Dok koristite navigaciju ona će vas navoditi u nepostojeće ulice, dvorišta, slijepe ulice, jednodmjerne ulice...
Također kategorizacija raznih gradskih i županijskih cesta ucrtanih u digitalnu kartu je loša pa daju krivu informaciju SW-u koji onda na temelju tih informacija izračunava pogrešnu rutu te je često mora prekalkulirat, što za posljedicu ima duplo više govornih uputa i upozorenja koje s vremenom postanu iritantne.
Vozeći se bez ikakve zadane rute, a gledajući u display navigacije možete primjetiti kako strelica koja označava vas na digitalnoj karti često ''sklizne'' s ceste i počne se ponašati izgubljeno u prostoru, što ukazuje da je geometrija ceste na karti ucrtana s pogrešnim kordinatama. No nakon par sekundi se strelica pribere i vrati se na pravo mjesto gdje i pripada - na cestu! Zanimljivost sw-a je i opcija Tunelski mod što pojednostavljeno zanči da navigacija i nakon gubitka GPS signala u tunelu nastavlja navoditi po karti zadnjom zabilježenom brzinom kojom ste se kretali sve do ponovnog uspostavljanja kontakta sa izgubljenim signalom kada ponovno odredi vašu točnu poziciju. Predpostavljam da su to samo ''porođajne muke'' jednog od najboljih kartografa i da je pitanje vremena kada će njegova karta biti na razini onog što trenutno nudi konkurencija na tržištu u Hrvatskoj. Situacija je još gora kod naših istočnih susjeda gdje nisu uopće kategorizirane ceste, a naselja uopće nemaju kućne brojeve. Do tada ste osuđeni koristiti se opcijama Map Corrections i Map Share s kojim riskirate da ćete na svoju digitalnu kartu preuzeti netočne podatke koje je netko slučajno ili namjerno pustio u sistem razmjene Tom Tom-a. Situacija u zapadnoj Europi je već drugačija i tu se Tom Tom navigacija prikazuje u svojoj punoj funkcionalnosti gdje je detaljnost digitalne karte u nekim zemljama stopostotna.
Zemlje koje su predinstalirane u ovoj verziji karte su: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Švicarska, Italija, Češka, Estonija, Mađarska, Litva, Latvija, Poljska i Slovačka.
 
Na moju žalost nisam imao priliku isprobati RDS-TMC prijemnik koji u Hrvatskoj ne radi, iako iz nekih prijašnjih iskustava znam koliko je to korisna stvar npr. prilikom ljetnih putovanja kad zbog velikih turističkih migracija dolazi do nepreglednih kolona na auto cestama, a navigacija primi informacije putem TMC sustava i provede vas mimo onoga što svi mrzimo - čekanja u koloni kojoj ne vidite kraja. Sustav RDS-TMC radi čim prijeđete granice Hrvatske (Austrija, Italija...) i oni koji često putuju u zapadnu Europu bi trebali imati prijemnik na raspolaganju.

Baterija koja je integrirana u uređaj ima autonomiju više od dva sata, a ukoliko je punite prije puta kod kuće nakon spajanja s PC-jem preko USB priključka, uzmite u obzir da joj do punog kapaciteta napunjenosti treba više od četri sata. Ono što kvari dojam kod tog procesa punjenja je indikacijska dioda koja uvijek svijetli zeleno kao upozorenje da je navigacija spojena na izvor struje i ne mijenja boju bez obzira na razinu napunjenosti kao znak vlasniku da je odspoji s izvora energije.

Kao podrška navigaciji isporučuje se instalacijski CD sa aplikacijom Tom Tom HOME koji olakšava instalaciju novih karata u uređaj, stvaranje i vraćanje sigurnosne kopije navigacijskog softvera, pripremu i prijenos unaprijed isplanirane rute na PC-ju, dobijanje besplatnih informacija i upozorenja o prometu, kupnju dodatnih usluga...
Plus 
Softver sa velikim izborom podešavanja
Tunelski mod
Odličan prijem GPS signala
Set owner - postavljanje passworda u slučaju krađe ili gubitka
Minus 
Nedovoljno detaljna karta Hrvatske
Dugotrajno punjenje baterije kad je spojena na PC
Nepostojanje izbornika na hrvatskom jeziku
Stalak za vjetrobransko staklo koji prenosi previše vibracija

TomTom ONE XL T

TomTom ONE XL T

TomTom ONE XL T

TomTom ONE XL T

TomTom ONE XL T

TomTom ONE XL T

TomTom ONE XL T

TomTom ONE XL T
07.10.2008, ile (podaci u TRN-u), uređaj je ustupila tvrtka GEOSUSTAVI d.o.o.